top of page

Saksanjättischeck

Tysk Kjempeschecke - Tysk Jättescheck - Tysk Kæmpeschecke 

Deutsche Riesenschecken - Giant Papillon  

Saksanjättischeck on suuri pohjaväriltään valkoinen rotu, jolla on erivärisistä juovista ja pilkuista

koostuva tarkoin määritelty kuvio. Kuvion väri saa olla musta, sininen, ruskea, isabella tai madagaskar.

Ihannepaino on yli 6kg. (Rotu tunnetaan suomessa myös nimeltä Saksanjättiperhonen) 

Saksanjättischeckin jokaisesta väristä on aina myös yksivärinen yksilö joka ei ole hyväksytty ulkomuotonäyttelyissä, koska siltä puuttuu kuvio jota arvostella. Yksiväriset ovat hyväksytty PET eli lemmikkikaninäyttelyihin. 

Saksanjättischeck kanit ovat kuin pieniä koiria. Seurallisia, rohkeita ja myös todella tempperamenttisia.

Aina vastassa ja kokoajan mukana mitä ikinä teetkin. Sopivat myös lapsiperheeseen.

Eivät ole sylikaneja, sylittelystä ne eivät yleisesti tykkää, tosin poikkeuksiakin löytyy. Ja mitä enemmän niitä käsittelee jo pienenä on käsittely helpompaa isompana. Rapsutuksista tykkäävät paljon kunhan jalat ovat turvallisesti maassa. Nuorilla kaneilla voi rodusta riippumatta 4-12kk ikäisenä esiintyä "murkkuikää". Se saattaa näkyä merkkailupissailuina ja oman reviirin puolustamisena. Naaraat saattavat murahdella ja urokset pyörivät jalkojen ympärillä kosiskellen ja pitäen niinsanottua"umputus" ääntä. Se tasoittuu yleensä kanin kasvaessa.

Myös kevät, valon ja lämmön lisääntyessä saattaa kanin hormoonit hyrrätä entistä enemmän ja se voi muuttaa kanin käytöstä hetkellisesti. 

 

Jos mietit että uros vai naaras lemmikiksi. Suosittelen ehdottomasti urosta! Urokset ovat niin ihania ja seurallisia rapsutuksia rakastavia. Naaraat tuntuvat viihtyvän hieman enemmän omissa oloissaan ja osa luonteeltaan hieman kipakampia ja tosin niitä leppoisiakin löytyy. Rotu on perusluonteeltaan todella tempperamenttinen ja myös näyttää sen jos jokin asia ei miellytä. Joissakin tapauksissa saattaa myös näykkäistä. Kun kani tulee lemmikiksi perheeseen sisälle, mielestäni se pärjää myös hyvin ainoana kanina kun sille on seuraa ihmisistä. Mutta jos otat kanin pihan perälle ns.tallikaniksi suosittelen ottamaan kaksi. Sitten niillä on seuraa toisistaan. Parhaiten keskenään toimeen tulee kuitenkin leikattu uros ja leikkaamaton/leikattu naaras. Urokset tulee aina asuttaa yksinään koska ne voivat tapella verisestikkin. Otathan myös huomioon että joskus myös naaraat saattavat alkaa tapella keskenään ja ne tulee myös silloin erottaa toisistaan. Esimerkiksi kevät ja hormoonit voivat sekoittaa hetkellisesti naaraita. Mutta on meillä naarasparejakin ja 4 kanin laumoja jotka ovat täysin erottamattomat.

On ihan tapauskohtaista tulevatko keskenään toimeen. 

Jättikanin ruokinta ja hoito

Jättikanit tarvitsevat paljon tilaa liikkua. Aikuispaino on 6kg tai yli. En myy pieneen häkkiin häkkikaniksi. Nämä sopivat kerrostaloon, rivitaloon kuin myös ympärivuotisesti ulos asumaan. Jättikanit pärjäävät myös talvet ulkona oikeanlaisilla olosuhteilla. Kesken talven sisäkania ei saa siirtää ulos asumaan eikä tietenkään toisinpäin. Ulkokani kasvattaa syksyllä paksumman talvikarvan kun se tottuu ulkona asumiseen kesästä asti ja se voi saada lämpöhalvauksen jos se siirretään kesken talven sisälle asumaan. 

Ulkoaitauksen on oltava suojattu sateelta ja tuulelta. Pohja ei saa olla liian kostea eikä kova. Jättikanit

ovat enemmän alttiimmat tassunpohjatulehduksille kun kannattelevat suurta painoaan takajaloilla.

Kuivikkeena puru tai turve ja olki on hyvä. Suurinosa oppii käyttämään vessalaatikkoa ja tekevät tarpeensa aina samaan paikkaan. Keväisin voi olla pientä oikuttelua ilmassa ja pissat saattaa lentää myös seinille asti. Kukapa ei iloitsisi keväästä, lisääntyvästä auringon valosta ja lämmöstä. Kevät on kaneillekki lisääntymisaikaa ja hormoonit voivat hyrrätä aikalailla ja kiukkuakin saattaa olla havaittavissa normaalia enemmän. Varsinkin nuorilla naarailla havaittavissa että kipot ja kupit voivat lennellä ja sitä omaa tilaa tai reviiriä puolustetaan normaalia enemmän. Tätä voi kutsua myös murrosikäisen käyttäytymiselle joka

yleensä aina tasoittuu siinä vuoden iän paikkeilla kun kani aikuistuu hieman enemmän. 

Kaneilla on jatkuvasti tarjolla hyvälaatuista heinää ja saavat kerran päivässä pellettiä.

Meillä käytetään Hankkijalta saatavaa Primo Hieno (lehmän kasvatusrehu) Sanaa lehmänrehu ei kannata pelästyä koska jättikanit tarvitsevat paljon proteiinirikkaampaa eli vahvempaa rehua kasvavassa iässä. Normaali kaninpelletti lemmikkieläinliikkeistä ei todellakaan ole riittävä. Meillä on kokeiltu monenlaista rehua sekä viljoja ja tällähetkellä näen tämän rehun sopivan meille parhaiten. Kanin ykkösherkku on myös hyvä vaihtoehto. Täysin Suomessa kaneille suunniteltu rehu. Sopii myös jättikaneille. 

Hieman kevyempiä rehuja on mm. Riista-elo ja Racing Regular (Aikuisille sopivaa ylläpitorehua).

Vahva rehu kasvuiässä takaa oikeanlaista kasvua. Jättikanista jää helposti liian pieni jos sille syöttää liian kevyttä rehua tai liian vähän sitä. Oikea ruoka ja annostus antaa kanille hyvät mahdollisuudet kasvaa normaalisti oikeaan painoon. Rehua ei pidä syöttää myöskään liikaa. Sisäelimet voivat helposti rasvoittua liikaa ja se ei välttämättä näy kanista yhtään päälleppäin. Itse punnitsen, tunnustelen, katselen kaneja viikottain miltä ne tuntuu ja näyttää. Jos huomaan jonkun hieman lihoavan voin ruuan määrää vähentää. Meillä kasvavat kanit saavat enemmän pellettiä (n.1,5-2,5dl) ja aikuiset saavat todella vähän (alle 0,5dl) kun eivät tarvitse enää suuria määriä kasvuun vaan nyt riittää ns. pelkkä ylläpitoruokinta, johon sopivat myös nämä lemmikkieläinliikkeissä myytävät kaninpelletit. Talvella jos on oikein kylmää voin lisätä pellettiannosta kaikille ja kesällä vähennän tai lopetan sen jopa kokonaan. Kesällä meillä syötetään mahdollisimman paljon tuoretta vihreää heinää suoraan oman pihan pellolta. Puiden oksia, lehtiä, marjoja ja vihanneksia. Talvella herkutellaan kuivatuilla oksilla ja porkkanoilla. 

Kanilla tulee olla aina hyvälaatuista heinää tarjolla ja raikasta vettä. Talven pakkasilla jäätyneet vedet tulee vaihtaa vähintään aamuin ja illoin. Suosin vedenvaihtoja ja ruokintaa aina samana ajankohtana vuorokaudessa. Kani tottuu aikatauluun ja osaa juoda kun vesi on vielä sulaa. Meillä kanit ovat tottuneet juomaan kupista. Meillä ei ole käytössä pulloja. Huolehdithan myös että kanilla ei ole liian kuuma kesällä, tarjoamalla sille paljon varjopaikkoja ja erilaisia piiloja. Kuumimpina hellepäivinä on hyvä välttää pelletin tarjoilua kokonaan ja ulkoilu on hyvä ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan.

Nyt kanin ulkoiluttamisessa on myös hyvä ottaa huomioon RHDV-kanivirus

Suomessa on tavattu RHD kanivirus ensimmäisessä kanilassa Pohjanmaalla ja siitä syystä tulen myös rajoittamaan vieraiden kulkua omaan kanilaani sisälle. Täältä löydät lisätietoa viruksesta ja rokotuksista. 

(Suomen Kaniyhdistys)

(Suomen Kanihyppääjät)

(Suomen Ruokavirasto / Evira) ​​

Suomeen on rantautunut 2020 jälleen kokonaan uusi virus kaneille. Myxomatoosi, Myxo.

Myxoon on ihan hiljattain tullut markkinoille rokote (syksy 2020). Kasvattajille se on vielä ihan liian kallis ja rokotetta on saatavana vain yksittäisiä kappeleita, ei isompaa pulloa. Myxomatoosi aiheuttaa kaneissa vakavaa sairautta, joka ilmenee muun muassa silmäluomien märkivänä tulehduksena, pään turvotuksena ja nahkaan muodostuvina patteina. Taudin aiheuttama kuolleisuus voi olla erittäin korkea. Muihin eläimiin tai ihmisiin virus ei tartu, mutta rusakko ja metsäjäniskin saattavat saada tartunnan. Virus leviää kaniinien välisissä kontakteissa ja kesäaikaan hyönteisten, erityisesti sääskien mukana. 

(Suomen Ruokavirasto / Evira)

Ota yhteyttä jos mieltäsi vaivaa jokin asia tai sinulla on jotain kysyttävää. 

Vastaan ja neuvon mielelläni lisää! 

Alapuolella olevissa kansioissa on lisää kuvia Saksanjättischeckin eri väreistä. 

Väreinä löytyy ulkomailta Tricolor= keltamustajapanilainen ja keltasininenjapanilainen. Värejä löytyy myös kaneli ja egern jotka eivät ole hyväksyttyjä standardissa. Nämä värit ovat värivirheellisiä.

bottom of page