top of page

Kanila on taas muuttanut, keväällä 2021.
Tulossa päivityksiä ja kuvia uusista tiloista myöhemmin. 

Kanila ennen

Kanila sijaitsi alunperin Salossa omalla kotipihalla ja nyt syksyllä 2018 ostimme Nousiaisista tontin ja navetan. Jostain saatiin ongittua tieto että tila olisi joskus rekisteröity vuonna 1923. Alkaa lähenemään kohta 100v ikää. Navetta on vanha ja hieman huonossa kunnossa. Sitä on korjattu jo paljon ja vielä enemmän on korjauksia edessä. Navetan lähes kaikki ikkunat olivat rikki ja katon harjapelti puuttui kokonaan. Vettä oli satanut sisälle katosta ja ikkunoista. Asensimme harjapellin ja korjasimme ikkunat kiinteillä ikkunoilla, myöhemmin tulee avattavat ikkunat. Kivinavetan ylinen oli niin huonossa kunnossa että ylhäällä sai pelätä putoavansa lattian läpi. Kattopalkit ja laudoitus olivat osittain jo lahonneet. Vaihdoimme kaikki kattopalkit ja uusimme koko ylisten lattian. Nyt ylisille voi kantaa vaikka kuinka paljon heinää ja purusäkkejä eikä pelota yhtään että putoaa lattian läpi. Joku siitä vitsailikin että siellähän voisi pitää nyt vaikka latotanssit. 

Alunperin pihalle pääsi autolla vain juuri ja juuri. Tie oli niin huonossa kunnossa että sateella sinne ei kannattanut ajaa ollenkaan ja kerran jäinkin kiinni mutaan. Tie oli myös pihalla niin kapea että auto lähes hipoi räystään kulmaa. Navettaan ei tullut vettä eikä sähköä. Pihalta kaadettin valtava määrä puita ja risukkoa. Kaivurilla tasoitettiin piha paljon leveämmäksi ja päälle tuli monta kuormaa uutta kivimursketta.

Ihanaa että pihalle pääsee vihdoin autolla ja sen mahtuu myös siellä kääntämään.

Aluksi oli kovin vaikeaa rakennella yhtään mitään. Sähköä ei tullut ja agregaatti kävi kovaäänisesti pihalla tuottaen sähköä muutamalle lampulle että vähän jotain näkisi. Jossainvaiheessa sekin sitten hajosi ja rakensin häkkejä  pikkuhiljaa otsalampun valossa käsisahalla sahaten. Melkein heti kauppojen jälkeen kyllä tilattiin sähköliittymä mutta toimitusaika oli useita kuukausia. Sähköt saatiin tontinkulmalle juuri ennen talven pakkasia. Uusia lamppuja asennettiin kattoon ja lämmittimenkin sai vihdoin päälle. Kyllä nyt jo kelpaa, vaikka kanien vesi on edelleen päivittäin kannettava kotoa. Tulevaisuudessa suunnitelmissa olisi saada oma talo samalle tontille.

Navetan lattian lantakouru paikattiin ja lattia sekä seinät maalattiin ja kaikki uudet häkit rakensin itse. Vielä on kokoamatta yksi kerrostalo ja tekemättä ladon puolelle isommat ryhmäkarsinat sekä karanteeni tilat. Nyt kanilassa on monta yksiötä uroksille ja näyttelykaneille, muutamaa yksiötä voi keskenään yhdistellä isommaksi avaamalla luukun niiden välistä ja lisäksi löytyy myös muutama isompi häkki esim. poikueille. Kanit jaloittelevat kukin vuorotellen ja kanilassa on aina joku tai jotkut juoksemassa lattialla kun olen paikalla. Kesäksi kanit pääsevät päivisin ulos aitauksiin juoksemaan, vuoropäivinä  urokset ja naaraat. Navetan varjoisa takapiha on suunnitelmissa aidata kokonaan. Tästä saadaan pikkuhiljaa todella hieno paikka. <3 

Uusi kanila 2018 eteenpäin..

Heinän niittoa 

Ostin vihdoin niittokoneen ja sillä on niin helppo niittää tuoretta heinää kaneille. Sitä meneekin kaksi kottikärryllistä kerralla. Omasta pellosta on hyvä niittää. 

IMG_1695.JPG

Ylisille lisää tuulensuojaa

Asensin ylisille lisää tuulensuojalevyä niin pysyy nyt heinä kuivempana kun lautaseinän välistä ei tuule kosteaa ilmaa. Tuuletusaukot on jätetty ylös niin että ilma kiertää kuintenkin. Samalla tuli kuorma uutta heinää kannettua ylisille. 

671117EF-8526-4053-BB4F-66A734B26880_1_2

Häkkien rakentelua

Häkkejä on maalailtu ja rakennettu niihin kaneille tasoja. On ripustettu seinille tauluja ja kaappeja. Pikkuhiljaa kanila alkaa muodostua toimivaksi ja siistiksi kokonaisuudeksi. 

B547565B-5872-4ACE-AC81-0F5191FCA70A_1_2

Tiiliseinän korjausta 

Aloitin heti keväällä muuraamaan tiiliseinän saumoja kuntoon. Saumat ovat kuluneet paikoitellen pahastikkin. Kohta seinät ovat niin hienossa kunnossa. 

49D1D180-B1A7-457F-8D4B-9000F285A014.JPG

Tuoretta omalta pihalta

Pihalla riittää katkottavia oksia ja tuoretta heinää pellosta. Tässä kaneille menossa iso kasa haapaa. 

IMG_2955.JPG

Uusia ulkoiluaitauksia

Tein alunperin messuja varten uusia aitauksia johon saan kanit esille ja nyt nämä pääsevät käyttöön kanilan pihalle. Näitä täytyy tehdä koko piha täyteen kun ovat niin upeitakin. 

IMG_6572.JPG

Jaloittelua vuorotellen 

Meillä kanit eivät vain kökötä häkeissään

vaan vapaana on aina joku kun olen paikalla. Kesällä kanit pääsevät pihalle aitauksiin vuoropäivinä urokset ja naaraat

IMG_0270.JPG

Kanila 

Urokset asuvat aina erikseen ja myös usein näyttelykani naaraat. "Näyttelyura" voi olla ohitse yhdestä tappelun aiheuttamasta haavasta/vammasta. Näyttelytasoisia syntyy

kuitenkin niin harvoin että etten riskeeraa. 

IMG_3960.JPG

Kolmas kerrostalo valmis

Tässä kerrostalossa vierekkäiset häkkit saa yhdistettyä. Jokaisessa on väliseinässä kulkuaukko jonka voi avata ja sulkea.

Häkkeihin tulen rakentamaan vielä

tasoja joille hyppiä.

IMG_3417.JPG

Ulkoilua

Ulkoilua vapaana kanilan pihalla.

Vielä ei ole kesäaitaukset valmiina niin

voi ulkoilla vapaana valvovan silmän alla.  

fullsizeoutput_52d4.jpeg

Ensimmäinen kerrostalo valmis

Kanilan ensimmäinen kerrostalo on valmis. Tässä yksiöitä uroksille tai näyttelykaneille. Ylimmissä kopeissa on välissä verkkoa. Näihin laitetaan vielä salvat, vessalaatikot ja seinään kiinnitettävät vesikupit. 

IMG_1031.jpeg

Uuden kanilan ylinen 

Ylinen joka tehtiin kokonaan uudestaan. Tyhjennettiin romusta ja purettiin kaikki vanha puutavara pois. Asennettiin uudet kattopalkit ja uudet lattialaudat. Nyt heinää ja purusäkkejä mahtuu vaikka kuinka paljon.   

fullsizeoutput_4e67.jpeg

Seinät, katto, lattia valmis

Seinät ja lattia maalattu. 

Ikkunoihin asennettiin lasit, myöhemmin 

asennetaan avattavat ikkunat. 

Seuraavaksi aletaan rakentaa häkkejä. 

IMG_5893.JPG

Lähtötilanne

Täynnä romua sekä vanhoja aarteita. 

Ensin piti koko tila tyhjentää ja kattopalkit olivat niin huonossa kunnossa että ne piti vaihtaa kaikki. Ikkunat olivat rikki ja katto vuotanut.  

3544F452-1DA5-43CF-AE7D-CD7C9FC7E9F6.JPG

Kuvia aikaisemmasta kanilasta Salosta

Kanilarakennukset 

Pihalta löytyi kanilarakennus, kerroshäkkejä, katettu ulkotarha ja ylhäällä etupihalla oli myös kesähäkkejä. Kanilarakennuksessa pidin vain pienet ja nuoret kanit talven ajan. 

fullsizeoutput_22cf.jpeg

Kanilarakennus 

Lämpöeristetty kanila, sisällä 6 häkkipaikkaa Sisähäkeistä kolmea pystyi yhdistämään keskenään isommaksi. Kanilassa oli kahdet valot, ajastuksella ja katkaisijalla kirkkaammat siivousvalot. Lisäksi oli ilmanvaihto ja talvella lämmitin. 

fullsizeoutput_932.jpeg

Katettu tarha "pienempi puoli"

Katettu tarha oli jaettu kahteen puoleen, urokset ja naaraat. Väliverkko oli tukeva maasta kattoon ylettyvä ja siinä oli väliovi. Tarhassa oli erilaisia pieniä mökkejä ja putkia. Myös maan alla oli verkkoa estämässä syvemmät kaivamiset.

fullsizeoutput_a33.jpeg

Urosten yksiöitä

Uroksille löytyy muutamia yksiöitä. Näissä asustaa nuoria uroksia. Nämä voivat toimia myös karanteenitilana kun ovat vähän syrjemmässä muista. 

IMG_9933.JPG

Etupihan kesähäkit

Etupihalta löytyy muutama katettu kesähäkki jossa kanit eivät asuneet talvea. Näihin mahtui isompikin porukka ja toisessa kesät viettivätkin kaikki risteytys lemmikkikanit. 

IMG_2674.JPG

Nimi- ja ruokakyltit

Ylinen Häkeissä on nimet, syntymäajat ja ruokintaohjeet. Yhteen kauhalliseen mahtuu n.2dl pellettiä. Jokainen saa yksilöllisesti tarvitsemansa määrän ruokaa. Kasvavat kanit enemmän ja aikuiset vähemmän. 

A312B6F3-3EA9-4E8C-A6A6-52B0BBBA556C.jpg

Kerroshäkkejä

Näyttelykaneilla on kerroshäkkejä. Tämä valmistui kesällä 2017. Mitat on 240cm x 80cm. Tarvittaessa häkit saa jaettua kahteen osaan. 

fullsizeoutput_22be.jpeg

Ulkoiluaitauksia

Tämä kerroshäkki on tarkoitettu 1 aikuinen/kerros ja alahäkki ensisijaisesti poikueita varten koska häkin ympärille saa lisättyä ulkoiluaitauksen. 

IMG_9753.JPG

Kerroshäkkejä

Nämä kaksi on tarkoitettu nuorille näyttelykaneille. Mitat n.250cm x 60cm. Talvella verkot peitetään osittain pleksillä/muovilla estämään tuulen ja lumen tuisku häkkiin.

fullsizeoutput_3eb.jpeg

Ulkoiluaitauksia

Aitauksia on useita eri puolella pihaa. Marjapensaiden ympärillä ja omenapuiden alla varjossa. Ulkoilut pyritään järjestämään niin että urokset ja naaraat ulkoilevat vuoropäivinä.

IMG_7068.JPG

Laidunaitauksia

Kanit juoksevat aitauksissa aina päivisin kun olemme kotona. Ja viettän silloin erityisen paljon aikaa niiden kanssa. 

IMG_7638.JPG

Laidunaitauksia

Marjapensaiden ja pienten puiden ympärillä. 

IMG_7768.JPG

Laidunaitauksia

Omenapuiden alla.

fullsizeoutput_22fa.jpeg

Ulkoiluaitauksia

Kanit ulkoilevat myös talvella mutta lyhyempiä hetkiä kerrallaan.

IMG_2312.JPG

Heinän niittoa

Kaneille niitetään kesäisin paljon tuoretta heinää. Oman pihan sadosta saavat, omenoita, porkkanoita, vadelmaa ja paljon muuta. 

IMG_0847.JPG

Oksien kuivausta

Kerään kaikki omenapuun oksat talteen syksyisin ja kuivatan kerppuina. Kuivaan myös vadelmaa, nokkosta, voikukkaa. Talvisin herkutellaan myös ostoporkkanoilla. 

fullsizeoutput_2432.jpeg

Kuljetuslaatikot

Teimme itse hienot kuljetuslaatikot kaneille näyttelyjä varten.  

IMG_0833.JPG
fullsizeoutput_6504
IMG_2264
IMG_1871
IMG_1870
fullsizeoutput_1d3f
fullsizeoutput_254e
IMG_8412
IMG_9717
bottom of page